Nadácia Tesco vyhlásila pod záštitou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra 3. ročník grantovej schémy zameranej na podporu farmárov a drobných výrobcov potravín
Cieľ:
Podporiť farmárov a malých výrobcov potravín prostredníctvom vzdelávacích aktivít v oblasti vyššieho stupňa spracovania vlastnej produkcie, inovácií, bezpečnosti a kvality produktov. Pomôcť vytvoriť priaznivejšie podmienky pre podnikanie v poľnohospodárstve a výrobe potravín, rozšíriť zamestnanosť a podporiť slovenský vidiek . Inšpirovať vývoj inovatívnych, unikátnych produktov s vysokou pridanou hodnotou pri produkcii farmárskych a regionálne špecifických potravín ako aj ich marketingovo-obchodnú stratégiu.
Cieľová skupina : Farmári, drobní výrobcovia potravín
Projekt bude realizovaný v troch etapách:
I. etapa
Úvodné informačné jednodňové semináre, ktorých cieľom bude poskytnúť východiskové informácie o význame a možnostiach inovácií pre kvalitu a bezpečnosť farmárskych potravín.
II. etapa
Odborné trojdňové kurzy zamerané na zvládnutie inovačných postupov, spracovanie inovačného projektu, jeho hodnotenie a postup realizácie, získanie informácií o možnostiach, nových procesov a postupov umožňujúcich vyrobiť originálne produkty prípadne zvýšiť kvalitu vlastných produktov.
Odborné kurzy budú zamerané na potravinárske komodity :
- Mlieko, mliečne produkty
- Mäso, ostatné živočíšne produkty
- Ovocie, zelenina, hrozno
- Strukoviny, cereálie, olejniny a iné rastlinné suroviny
III. etapa
Záverečná konferencia spojená s prezentáciou vzoriek nových produktov pripravených počas tréningu účastníkov.
Súčasťou konferencie bude tlačová beseda o význame a možnostiach inovácií pri farmárskej výrobe potravín.
Náklady spojené s účasťou na seminároch, kurzoch a konferencii strava a občerstvenie budú hradené z prostriedkov Nadácie Tesco.
Účastníci si hradia iba dopravu na miesto konania.
Každý úspešný absolvent dostane po skončení OSVEDČENIE o absolvovaní.
Jednodňové semináre spojené s terénnym poradenstvom
- 12.10.2016 Penzión Dolinka – Gápel 14, Valaská Belá,www.dolinkagapel.sk
- 14.10.2016 Ranč u Edyho, Námestovo, www.rancuedyho.sk
- 19.10.2016 Penzión Pláž, Rekreačná 1, areál Tajvan, Čaňa, penzionplaz.webnode.sk
- 21.10.2016 Salaš pod Maginhradom, Veľké Teriakovce,www.salaspodmaginhradom.sk
- 26.10.2016 Ranč pri Spišskom hrade, Žehra - Hodkovce 14, www.ranch-fah.sk
- 3.11.2016 Penzión Pri rybníku, Veľká Paka 390, www.penzionprirybníku.sk
- 4.11.2016 Penzión Žitava. Hlavná 5, Dvory nad Žitavou, www.penzionzitava.sk
Program:
8:30 - prezentácia účastníkov
9:00 - začiatok prednášok 1 časť
- Význam vyššieho stupňa spracovania a inovácií pre ekonomiku farmy
- Nové procesy a postupy využiteľné pri inovácii farmárskej výroby potravín
- Správna hygienická a výrobná prax pri farmárskej produkcii potravín
12:00 - obedová prestávka
13:00 - začiatok prednášok 2 časť
- Smery výrobkových a výrobných inovácií v oblasti spracovania základných a netradičných rastlinných a živočíšnych produktov na farme
- Podpora pre inovácie
- Inovácie v oblasti marketingu farmárskych produktov
16:00 - diskusia, záver.
Terénne poradenstvo priamo u farmárov, praktické cvičenie – tréning na použitie prístrojov a meranie parametrov v kritických kontrolných bodoch
13.10.2016
- dopoludnia SHR Peter Šemrinec, Valaská Belá
- popoludní Milan Jurky, Vasiľov
20.10.2016
- dopoludnia Vladimír Tóth, Čaňa
- popoludní Kozia farma Kozinka, Veľký Blh
27.10.2016
- dopoludnia SHR Lukáš Mertinko,Hodkovce, SHR Michal Fecko, Spiš.Podhradie
- popoludní SHR Vladimír Bigoš, Levoča
28.10.2016
- dopoludnia SHR Radovan Kaňuch, Bzovská Lehôtka
- popoludní Ivan Gallo, Komárno
Trojdňové kurzy
Miesto konania: Pension Betty Veľký Meder
- 7.11.2016 – 9.11.2016 : Mlieko a mliečne produkty - Zmena miesta konania: Námestovo – Ranč u Edyho
- 10.11.2016 – 12.11.2016 : Mäso, ostatné živočíšne produkty
- 15.11.2016 – 17.11.2016 : Strukoviny, cereálie, olejniny a iné rastlinné suroviny
- 22.11.2016 – 24.11.2016 : Ovocie, zelenina, hrozno
Mlieko a mliečne produkty
7.–9.11.2016
7.11.2016
10:00 - prezentácia účastníkov
12:00 - obedová prestávka
13:00 - začiatok prednášok 1 časť
- Význam vyššieho stupňa spracovania pre ekonomiku farmy
- Potreba a význam inovácií pre farmársku produkciu a malých výrobcov
- Správna hygienická a výrobná prax pri farmárskej produkcii potravín
- Metodika výrobnej a výrobkovej inovácie v podmienkach farmy a MSP
17:00 - diskusia, záver.
8.11.2016
9:00 - začiatok prednášok 1. časť
- Nové procesy a postupy využiteľné pri inovácii farmárskej výroby potravín
- Tvorba a hodnotenie inovačného projektu
- Materiálové, energetické a ekonomické bilancie
12:00 - obedová prestávka
13:00 - začiatok prednášok 2. časť
- Smery výrobkových a výrobných inovácií v oblasti spracovania mlieka
- Podpora pre inovácie príprava žiadostí
- Inovácie v oblasti marketingu farmárskych produktov ako na to.
17:00 - diskusia, záver.
9.11.2016
9:00 - Praktické ukážky a tréning na moderných zariadeniach. Súčasťou bude mikrobiologická a analytická kontrola vzoriek, spravovanie výrobnej a výrobkovej dokumentácie prípadne návrh vlastného inovačného projektu.
12:00 - obedová prestávka
13:00 - Praktické ukážky sa budú konať v PD AGROVEX – Novoť.
Mäso, ostatné živočíšne produkty
10.–12.11.2016
10.11.2016
10:00 - prezentácia účastníkov
12:00 - obedová prestávka
13:00 - začiatok prednášok 1. časť
- Význam vyššieho stupňa spracovania pre ekonomiku farmy
- Potreba a význam inovácií pre farmársku produkciu a malých výrobcov
- Správna hygienická a výrobná prax pri farmárskej produkcii potravín
- Metodika výrobnej a výrobkovej inovácie v podmienkach farmy a MSP
17:00 - diskusia, záver.
11.11.2016
9:00 - začiatok prednášok 1 časť
- Nové procesy a postupy využiteľné pri inovácii farmárskej výroby potravín
- Tvorba a hodnotenie inovačného projektu
- Materiálové, energetické a ekonomické bilancie
12:00 - obedová prestávka
13:00 - začiatok prednášok 2. časť
- Smery výrobkových a výrobných inovácií v oblasti spracovania mäsa
- Podpora pre inovácie príprava žiadostí
- Inovácie v oblasti marketingu farmárskych produktov ako na to.
17:00 - diskusia, záver.
12.11.2016
9:00 Praktické ukážky a tréning na moderných zariadeniach. Súčasťou bude mikrobiologická a analytická kontrola vzoriek, spravovanie výrobnej a výrobkovej dokumentácie prípadne návrh vlastného inovačného projektu.
12:00 - obedová prestávka
13:00 - praktický výcvik – tréning aplikácie moderných procesov v podmienkach farmárskej produkcie ktorý prebehne v priestoroch SHR V. Hamara Klátová Nová ves.
Strukoviny, cereálie, olejniny a iné rastlinné suroviny
15.-17. 11. 2016
15.11.2016
10:00 - prezentácia účastníkov
12:00 - obedová prestávka
13:00 - začiatok prednášok 1 časť
- Význam vyššieho stupňa spracovania pre ekonomiku farmy
- Potreba a význam inovácií pre farmársku produkciu a malých výrobcov
- Správna hygienická a výrobná prax pri farmárskej produkcii potravín
- Metodika výrobnej a výrobkovej inovácie v podmienkach farmy a MSP
17:00 - diskusia, záver.
16.11.2016
9:00 - začiatok prednášok 1 časť
- Nové procesy a postupy využiteľné pri inovácii farmárskej výroby potravín
- Tvorba a hodnotenie inovačného projektu
- Materiálové, energetické a ekonomické bilancie
12:00 hod - obedová prestávka
13:00 hod - začiatok prednášok 2. časť
- Smery výrobkových a výrobných inovácií v oblasti spracovania strukovín, cereálií, olejnín a iných rastlinných surovín
- Podpora pre inovácie príprava žiadostí
- Inovácie v oblasti marketingu farmárskych produktov ako na to.
17:00 - diskusia, záver.
17.11.2016
9:00 - Praktické ukážky a tréning na moderných zariadeniach. Súčasťou bude mikrobiologická a analytická kontrola vzoriek, spravovanie výrobnej a výrobkovej dokumentácie prípadne návrh vlastného inovačného projektu.
12:00 - obedová prestávka
13:00 - praktický výcvik – tréning aplikácie moderných procesov v podmienkach farmárskej produkcie ktorý prebehne v priestoroch poloprevádzky KKV Union Lehnice.
Ovocie, zelenina, hrozno
22.– 24.11.2016
22.11.2016
10:00 - prezentácia účastníkov
12:00 - obedová prestávka
13:00 - začiatok prednášok 1 časť
- Význam vyššieho stupňa spracovania pre ekonomiku farmy
- Potreba a význam inovácií pre farmársku produkciu a malých výrobcov
- Správna hygienická a výrobná prax pri farmárskej produkcii potravín
- Metodika výrobnej a výrobkovej inovácie v podmienkach farmy a MSP
17:00 - diskusia, záver.
23. 11. 2016
9:00 - začiatok prednášok 1 časť
- Nové procesy a postupy využiteľné pri inovácii farmárskej výroby potravín
- Tvorba a hodnotenie inovačného projektu
- Materiálové, energetické a ekonomické bilancie
12:00 - obedová prestávka
13:00 - začiatok prednášok 2. časť
- Smery výrobkových a výrobných inovácií v oblasti spracovania ovocia, zeleniny, hrozna
- Podpora pre inovácie príprava žiadostí
- Inovácie v oblasti marketingu farmárskych produktov ako na to.
17:00 - diskusia, záver.
24.11.2016
9:00 - Praktické ukážky a tréning na moderných zariadeniach. Súčasťou bude mikrobiologická a analytická kontrola vzoriek, spravovanie výrobnej a výrobkovej dokumentácie prípadne návrh vlastného inovačného projektu.
12:00 - obedová prestávka
13:00 - praktický výcvik – tréning aplikácie moderných procesov v podmienkach farmárskej produkcie ktorý prebehne v priestoroch overovacej poloprevádzky Biocentrum Modra.
Prednášky jednodňových seminárov a trojdňových kurzov sú zabezpečené lektorom a garantom projektu doc. Ing. Stanislavom Šilhárom, CSc. ; spolupracovníkmi organizácie NPPC VÚP Biocentrum Modra a pracovníkmi n.o. Ekotrend Slovakia - zväz ekologického poľnohospodárstva Levoča pod vedením Zuzany Homolovej.
Záverečná konferencia
Záverečná konferencia spojená s prezentáciou vzoriek nových produktov .
Termín: 6.12.2016
Miesto konania:Kongresové centrum SPU v Nitre.
Konferencia sa koná pod záštitou ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pani Gabriely Matečnej.
3.ročník grantovej schémy „Nadácia Tesco“ je zameraný na podporu farmárov a malých výrobcov potravín v oblasti vyššieho stupňa spracovania vlastnej produkcie, inovácií, bezpečnosti a kvality produktov.
9:00 - 10:00 Tlačová konferencia spojená s ochutnávkou produktov
10:00 - 12:00
- Podpora rozvoja vidieka a farmárov, zdroje, prebiehajúce a očakávané výzvy, perspektíva (MPaRV SR)
- Stav čerpania, posudzovania, hodnotenia a zazmluvňovania otvorených výziev (PPA)
- Bezpečnosť a kontrola pri spracovaní vlastnej produkcie a priamom predaji spracovaných produktov na farmách. Príručka pre spracovanie vlastnej produkcie na farme (ŠVPS)
- Podpora farmárov a drobných výrobcov potravín - grant Tesco (Nadácia Tesco)
12:00 - 13:00 obed
13:00 - 15:00
- Inovácie – cesta k lepšiemu hospodáreniu fariem (S.Šilhár - NPPC - VÚP)
- Efektívne využitie genetického potenciálu ako inovačný prvok (J.Brindza - SPU)
- Svetový rok strukovín, stav a potenciál pre ich pestovanie v SR (L. Pastucha - Ekotrend)
- Ako vidí situáciu mladý farmár (rodinné vinárstvo Vinkovič, komunitou podporované poľnohospodárstvo, aktuálna situácia v EÚ - vystúpenia mladých farmárov)
15:00 – 17:00 Diskusia, záver
Každý, kto príde v kroji, alebo aj časti kroja, dostane darček !
Vlastné produkty na ochutnávku sú vítané !
Odborný program, občerstvenie a obed sú registrovaným účastníkom hradené z Nadácie Tesco, cestovné náklady si hradí každý účastník sám.
Na konferenciu sa, prosím, zaregistrujte najneskôr do 3.12.2016 na ecotrend@ecotrend.sk, prípadne telefonicky na 0905/580141 (p.Homolová) vo forme meno a priezvisko, mail, tel.č.
Podujatie sa koná na počesť Medzinárodného roka strukovín .
Realizáciu Grantu zabezpečuje Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – VÚP Bratislava pracovisko BIOCENTRUM Modra v spolupráci s n.o. Ekotrend Slovakia - zväz ekologického poľnohospodárstva Levoča
- doc. Ing. Stanislav Šilhár, CSc. - garant, silhar@vup.sk, 0914/322 094
- Katarína Noskovičová - projektový manažér, noskovicova@vup.sk, 033/6472973
- Zuzana Homolová - EKOTREND SLOVAKIA, ecotrend@ecotrend.sk, 0905/580 141