Čo je REKO?
Jednoduchý a efektívny spôsob ako sprostredkovať predaj regionálnych potravín od malých poľnohospodárov miestnym obyvateľom.
Distribučný model REKO vznikol vo Fínsku v roku 2013 a v roku 2018 bolo po celej krajine 400 miestnych sietí REKO, do ktorých bolo zapojených 7500 farmárov a 600 000 spotrebiteľov. Inšpirovaný bol komunitou podporovaným poľnohospodárstvom (CSA) a francúzskym AMAPom.
Fungovanie siete REKO
- sieť REKO - skupina poľnohospodárov a spotrebiteľov v regióne
- komunikácia - uzavretá skupina na Facebooku
- moderátor siete REKO - správca skupiny na Facebooku
- povoľuje pridávanie členov
- nemal by byť len jeden
- vyberá miesto a čas stretnutia
- stretnutie REKO
- moderátor vytvorí udalosť na Facebooku
- farmári do udalosti pridávajú príspevky s aktuálnou ponukou (aj s fotkou)
- zákazníci do komentára píšu objednávané množstvá
- všetci sa stretnú na dohodnutom mieste (spravidla väčšie miestne parkovisko v podvečerných hodinách)
- do pol hodiny odchádzajú všetci domov (alebo nakúpiť zvyšok do supermarketu pred ktorým sa stretli)
Hlavnými zásadami REKO sú…
- žiaden sprostredkovateľ medzi zákazníkom a výrobcom
- tak lokálne ako sa len dá
- etická výroba potravín - prírode blízky a trvalo udržateľný spôsob hospodárenia a výroby produktov
- proces výroby je otvorený a transparentný, pričom výrobca je povinný poskytovať informácie o svojich výrobkoch
Ako sa môžem pripojiť k sieti REKO?
- aktívne siete REKO nájdete čoskoro v mape (ak poznáte podobnú už existujúcu skupinu vo vašom regióne dajte nám o nej vedieť),
- alebo si môžte vytvoriť vlastnú sieť REKO
REKO je pre spotrebiteľov, ktorí chcú:
- kúpiť čerstvé a dobré potraviny za spravodlivé ceny
- vedieť, čo jedia
- kúpiť v blízkosti vyrábané potraviny známeho pôvodu
- nakupovať miestne ekologické výrobky
- vyskúšať nové produkty a nový spôsob nákupu
Predaj potravín prostredníctvom REKO je pre vás ak:
- máte vlastnú výrobu a chcete nájsť spotrebiteľov, ktorí ocenia vaše výrobky
- pestujte veľa rôznych rastlín a radi skúšate nové odrody
- vaša produkcia je malá, možno to robíte na čiastočný úväzok alebo ako koníček
- máte záujem o začatie výroby a chcete si vyskúšať záujem zákazníkov
- ste včelár, máte produkciu vajec, ste rybár alebo máte iné výrobky, ktoré chcete predať na miestnej úrovni
- pečenie alebo iné varenie je vaša vášeň - máte možnosť variť pre iných ľudí, ako je vaša rodina
- máte malý potravinársky podnik a špeciálny výrobok, ktorý by mohol byť pre ostatných zaujímavý, ale ktorý sa nezmestí do produktovej rady reťazca supermarketov
Iba vlastná výroba z blízkeho okolia!
- REKO nie je pre predajcov cudzích výrobkov!
- Predajca nesmie predávať napr. zeleninu vypestovanú na inej farme ako vlastnej.
- Namiesto toho je možná a žiaduca spoločná preprava za predpokladu, že každý výrobca bude predávať vlastné výrobky.
Finančné prínosy
Farmár získa 100% z ceny, ktorú zákazník zaplatí.
Zákazník získa najčerstvejšiu potravinu za spravodlivú cenu, keďže neplatí za zbytočnú
- reklamu
- sprostredkovateľov
- balenie
- prepravu
Sociálne prínosy
- Získate šancu spoznať výrobcu potravín, ktoré nakupujete.
- Po dohode s predajcom máte možnosť navštíviť jeho hospodárstvo.
- Môžete sa stretnúť s ostatnými spotrebiteľmi s rovnakými hodnotami a záujmami ako vy.
- Máte možnosť zdieľať skúsenosti a tipy na varenie alebo vymieňať výrobky.
- Zdieľanie dopravných nákladov vytvára dôveru a pocit spolupatričnosti.
Prínosy pre životné prostredie
- Môžete jesť sezónne potraviny podľa ročného obdobia z vlastného regiónu.
- Ušetrite zbytočnú prepravu a balenie potravín.
- Poznáte pôvod výrobkov.
- Vzhľad mrkvy neovplyvňuje jej chuť!
Kulinárske prínosy
- Čerstvé potraviny, ktoré sa zbierajú v optimálnej zrelosti.
- Staré a cudzie odrody, ktoré sa nenachádzajú na trhu.
- Mäso zo spokojnejších zvierat chovaných tradičným spôsobom.
- Potraviny vyrobené s láskou a šikovnosťou bez zbytočných prísad.
- Čerstvé ryby