REKO

Čo je REKO?

Jednoduchý a efektívny spôsob ako sprostredkovať predaj regionálnych potravín od malých poľnohospodárov miestnym obyvateľom.

Distribučný model REKO vznikol vo Fínsku v roku 2013 a v roku 2018 bolo po celej krajine 400 miestnych sietí REKO, do ktorých bolo zapojených 7500 farmárov a 600 000 spotrebiteľov. Inšpirovaný bol komunitou podporovaným poľnohospodárstvom (CSA) a francúzskym AMAPom.

Fungovanie siete REKO

  • sieť REKO - skupina poľnohospodárov a spotrebiteľov v regióne
  • komunikácia - uzavretá skupina na Facebooku
  • moderátor siete REKO  - správca skupiny na Facebooku

    • povoľuje pridávanie členov
    • nemal by byť len jeden
    • vyberá miesto a čas stretnutia

  • stretnutie REKO 

    • moderátor vytvorí udalosť na Facebooku 
    • farmári do udalosti pridávajú príspevky s aktuálnou ponukou (aj s fotkou)
    • zákazníci do komentára píšu objednávané množstvá

  • všetci sa stretnú na dohodnutom mieste (spravidla väčšie miestne parkovisko v podvečerných hodinách)
  • do pol hodiny odchádzajú všetci domov (alebo nakúpiť zvyšok do supermarketu pred ktorým sa stretli)

Hlavnými zásadami REKO sú…

  • žiaden sprostredkovateľ medzi zákazníkom a výrobcom
  • tak lokálne ako sa len dá
  • etická výroba potravín - prírode blízky a trvalo udržateľný spôsob hospodárenia a výroby produktov
  • proces výroby je otvorený a transparentný, pričom výrobca je povinný poskytovať informácie o svojich výrobkoch

Ako sa môžem pripojiť k sieti REKO?

  • aktívne siete REKO nájdete čoskoro v mape (ak poznáte podobnú už existujúcu skupinu vo vašom regióne dajte nám o nej vedieť),
  • alebo si môžte vytvoriť vlastnú sieť REKO

REKO je pre spotrebiteľov, ktorí chcú:

  • kúpiť čerstvé a dobré potraviny za spravodlivé ceny
  • vedieť, čo jedia
  • kúpiť v blízkosti vyrábané potraviny známeho pôvodu
  • nakupovať miestne ekologické výrobky
  • vyskúšať nové produkty a nový spôsob nákupu

Predaj potravín prostredníctvom REKO je pre vás ak:

  • máte vlastnú výrobu a chcete nájsť spotrebiteľov, ktorí ocenia vaše výrobky
  • pestujte veľa rôznych rastlín a radi skúšate nové odrody
  • vaša produkcia je malá, možno to robíte na čiastočný úväzok alebo ako koníček 
  • máte záujem o začatie výroby a chcete si vyskúšať záujem zákazníkov
  • ste včelár, máte produkciu vajec, ste rybár alebo máte iné výrobky, ktoré chcete predať na miestnej úrovni 
  • pečenie alebo iné varenie je vaša vášeň - máte možnosť variť pre iných ľudí, ako je vaša rodina
  • máte malý potravinársky podnik a špeciálny výrobok, ktorý by mohol byť pre ostatných zaujímavý, ale ktorý sa nezmestí do produktovej rady reťazca supermarketov

Iba vlastná výroba z blízkeho okolia!

  • REKO nie je pre predajcov cudzích výrobkov!
  • Predajca nesmie predávať napr. zeleninu vypestovanú na inej farme ako vlastnej.
  • Namiesto toho je možná a žiaduca spoločná preprava za predpokladu, že každý výrobca bude predávať vlastné výrobky.

Finančné prínosy

Farmár získa 100% z ceny, ktorú zákazník zaplatí.
Zákazník získa najčerstvejšiu potravinu za spravodlivú cenu, keďže neplatí za zbytočnú

  • reklamu
  • sprostredkovateľov
  • balenie
  • prepravu

Sociálne prínosy

  • Získate šancu spoznať výrobcu potravín, ktoré nakupujete.
  • Po dohode s predajcom máte možnosť navštíviť jeho hospodárstvo.
  • Môžete sa stretnúť s ostatnými spotrebiteľmi s rovnakými hodnotami a záujmami ako vy.
  • Máte možnosť zdieľať skúsenosti a tipy na varenie alebo vymieňať výrobky.
  • Zdieľanie dopravných nákladov vytvára dôveru a pocit spolupatričnosti.

Prínosy pre životné prostredie

  • Môžete jesť sezónne potraviny podľa ročného obdobia z vlastného regiónu.
  • Ušetrite zbytočnú prepravu a balenie potravín.
  • Poznáte pôvod výrobkov.
  • Vzhľad mrkvy neovplyvňuje jej chuť!

Kulinárske prínosy

  • Čerstvé potraviny, ktoré sa zbierajú v optimálnej zrelosti.
  • Staré a cudzie odrody, ktoré sa nenachádzajú na trhu.
  • Mäso zo spokojnejších zvierat chovaných tradičným spôsobom.
  • Potraviny vyrobené s láskou a šikovnosťou bez zbytočných prísad.
  • Čerstvé ryby